Welk geheugen heb ik nodig?

RAM staat voor Random Access Memory. Het wordt ook wel werkgeheugen, intern geheugen of simpelweg geheugen genoemd. Het is een van de belangrijkste onderdelen van je computer. Maar welk geheugen heb je nou precies nodig? Bekijk de video hiernaast. Op de pagina hieronder leggen we het verder uit.

De korte samenvatting is als volgt:

  • Koop DIMM voor je pc, SODIMM voor je laptop.
  • DDR3, DDR4 en DDR5 zijn niet compatibel, let dus goed op welke je nodig hebt.
  • Een even aantal modules is beter dan een oneven aantal. Twee modules is beter dan één. Vier modules is beter dan drie.
  • Koop het liefst identieke modules.

Welk geheugen heb ik nodig voor mijn desktop?

Voor je desktop heb je DIMM-modules nodig. Daarnaast moet je goed kijken welke DDR-versie je nodig hebt. Verschillende DDR-versies zijn niet compatibel met elkaar. DDR5-modules passen dus niet in een DDR4-slot.

Om erachter te komen welke versie je nodig hebt kun je je bestaande module(s) bekijken. Meestal staat het aangegeven op een sticker of op de module zelf. Je kunt het ook terugvinden in de handleiding van je moederbord.

Als je nieuw geheugen koopt, koop dan liever twee modules in plaats van één. 2 x 8 GB zal sneller zijn dan 1 x 16 GB. Zorg ook dat je modules met dezelfde specificaties koopt. RAM wordt verkocht in sets, zo weet je zeker dat ze goed samenwerken.

Als je je bestaande geheugen wilt uitbreiden raden we aan om identieke modules te kopen wanneer mogelijk. Koop altijd geheugen met dezelfde specificaties als je bestaande geheugen. Dus; dezelfde capaciteit, dezelfde snelheid, hetzelfde voltage en het liefst dezelfde CL timings.

 

DIMM-module voor je desktopDIMM-module voor je desktop

Welk geheugen heb ik nodig voor mijn laptop?

Voor je laptop heb je SODIMM-modules nodig. Deze zijn kleiner dan de modules voor een desktop. Ook voor laptops zijn de verschillende DDR-versies niet compatibel met elkaar. Onderzoek dus altijd goed wat je laptop nodig heeft.

Niet alle laptops ondersteunen het bijplaatsen of vervangen van werkgeheugen. Schroef dus altijd eerst je laptop open om te kijken of je RAM kunt bijplaatsen, en zo ja, hoeveel sloten je hebt.

Probeer ook voor je laptop geheugen te kopen met dezelfde specificaties als het bestaande geheugen. Als je het bestaande geheugen wilt vervangen, zorg dan dat je laptop het nieuwe RAM ondersteunt. Kijk in de handleiding van je laptop, en neem bij twijfel contact op met de fabrikant.

 

SODIMM-module voor je laptopSODIMM-module voor je laptop

Hoeveel geheugen heb ik nodig?

Hoeveel RAM je nodig hebt hangt af van wat je wilt gaan doen. Hieronder geven wij een indicatie.

8 GB is het minimum
Zelfs simpele programma’s als browsers kunnen tegenwoordig heel wat werkgeheugen opsnoepen. Daarom adviseren we voor elke nieuwe pc minstens 8 GB geheugen.

16 GB voor gamers
Wil je gamen, dan is het een goed idee om te investeren in minstens 16 GB geheugen. Zeker als je naast een game ook nog een (voice)chatclient en een browser met YouTube of Twitch open hebt staan, is 16 GB tegenwoordig het minimum.

32 GB of meer voor de echte power-users
Voor de ultieme multi-taskers, creatievelingen en veeleisende power-users raden wij minstens 32 GB geheugen aan. Met 32 GB RAM kun je meerdere Adobe-programma’s tegelijkertijd gebruiken, virtuele machines draaien en zware bewerkingen uitvoeren. Fotobewerkers kunnen soms nog met 16 GB af, maar zeker voor video-editing verdient 32 GB of meer de aanbeveling.

Hoeveel RAM heb ik nodig?Hoeveel RAM heb ik nodig?

Veelgestelde vragen

Wat zijn CAS Latency, ECC, (un)registered geheugen en XMP/EXPO?
Bekijk voor antwoorden op deze vragen onze pagina Technische informatie over RAM.

Wat is het verschil tussen RAM en een SSD?
Een SSD of harde schijf gebruik je om gegevens als foto's, video's en games op te slaan. Deze data blijft bestaan tot je deze zelf verwijderd. RAM is werkgeheugen dat door de processor gebruikt wordt om data tijdelijk snel bij de hand te hebben. Gegevens in je RAM worden niet bewaard.

Hoe controleer ik welk geheugen bij mijn moederbord past?
Om erachter te komen welk geheugen je nodig hebt, kun je in de handleiding van je moederbord kijken. De fabrikant van je moederbord houdt per moederbord ook een lijst bij met geteste modules. Deze lijst, ook wel de QVL genoemd, kun je vinden op de website van de fabrikant.

Hoe controleer ik welk geheugen ik in mijn pc heb?
De makkelijkste manier om te achterhalen wat voor soort geheugen je gebruikt is om op de modules zelf te kijken. Meestal zit er een sticker op waarop de specificaties te zien zijn. Een andere optie is om het programma CPU-Z te installeren. CPU-Z is een gratis (freeware) programma dat informatie verzamelt over de belangrijkste onderdelen in je pc, waaronder je RAM.

Hoe installeer ik RAM?
Bekijk deze pagina voor installatieinstructies. Daar leggen wij stap voor stap uit hoe je je nieuwe geheugen kunt installeren, voor zowel een pc als laptop.

Ik kom er nog steeds niet uit
Heb je toch meer hulp nodig? Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag de juiste keuze maken. Kijk hieronder voor de verschillende contactmogelijkheden.

loader
Bezig met laden...