Black Friday deals bij AzertyBlack Friday deals bij Azerty
  • Gratis thuisbezorgd vanaf € 50*
  • In-house assemblage
  • Voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis*
  • Eigen technische dienst
  • We helpen je graag: 0572-328120

Hoe kies ik een laptop voor een grafische of technische studie?

Ben je op zoek naar een laptop voor jouw studie, maar heb je geen idee waar je naar moet kijken? Ga je de laptop gebruiken om foto’s te bewerken, video’s of podcasts te editen of technische tekeningen te maken? Wij helpen je verder met de volgende tien tips.







Weet jij al waar je laptop aan moet voldoen?


Laptops voor grafische en technische studiesLaptops voor grafische en technische studies

Besturingssysteem

Bij grafische of technische studies ga je aan de slag met verschillende software. Niet alle software is beschikbaar voor of werkt optimaal met alle besturingssystemen. Daarom is het van belang om te kijken voor welke besturingssystemen de software waarmee jij gaat werken beschikbaar is. Ook speelt voorkeur een grote rol. Windows is vrijwel altijd een goede optie, maar sommige grafische designers zweren bij Apple.

Formaat

Ook voor studenten die een grafische of technische opleiding volgen is het van belang dat zij niet te veel gewicht mee moeten sleuren in hun schooltas. Voor deze studies heb je wel een krachtige laptop nodig die ‘goed gevuld’ is. Dit betekent niet dat je niet uit de voeten kan met een 15” laptop. Mocht je de werkruimte te klein vinden dan kan je ervoor kiezen een losse monitor aan te schaffen. Deze gebruik je dan alleen op je bureau en hoef je niet mee te nemen.

Beeldschermresolutie

Vooral voor grafische studies is de beeldschermresolutie van belang. De beeldschermresolutie bepaalt namelijk hoe scherp alles op je beeld verschijnt. Voor deze studies raden we dan ook een QHD scherm aan. Uiteraard kun je ook uit de voeten met een Full HD scherm, maar deze zal minder details tonen dan een QHD scherm.

Processor

De software die jij gaat gebruiken vergt veel van jouw laptop. De rekenkracht haalt jouw laptop uit de processor. Daarom raden we voor het bewerken van foto’s minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 aan. Ga je video’s bewerken of 3D renderingen doen, dan bespaar je veel rendertijd met een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor.

Videokaart

Voor grafische en technische studies wordt een aparte videokaart sterk aangeraden. Voor grafische studies raden we een videokaart met 4 GB VRAM aan. Voor 3D rendering is een kaart met 8 GB VRAM beter.

Werkgeheugen

Voor een laptop die bedoeld is voor grafische of technische studies raden we je aan 16 GB werkgeheugen te kiezen. Bij zwaardere taken, zoals 4K videobewerking en 3D rendering, raden we zelfs 32 GB werkgeheugen aan.

Opslag

Bij 3D (CAD) programma’s of bij foto- en videobewerking kan je opslag snel volraken. Daarom raden wij minimaal een 500 GB SSD aan.

Touchscreen

Een touchscreen kan enorm handig zijn als je jouw laptop ook wilt gebruiken als schetsblok. Ook is een touchscreen handig als je snelle notities wilt maken.

Batterijduur

Niet geheel onbelangrijk is de batterijduur. Aangezien je als studenten veel onderweg zult zijn met jouw laptop, wil je niet telkens op zoek moeten naar een stopcontact. Met een batterijduur van minimaal 8 uur kun je prima uit de voeten, ook als je een keer jouw oplader bent vergeten. Hou er wel rekening mee dat het gebruik van programma’s als Photoshop of technische programma’s de batterijduur sterk verlagen.

Prijsindicatie

Deze krachtige laptops vragen wel wat meer van je budget. Maar ook in het segment voor krachtigere laptops heb je laptops rond de € 800 waarmee jij je helemaal gaat redden tijdens jouw studie.