Hoe kies ik een laptop?
Ben je op zoek naar een nieuwe laptop, maar heb je geen idee waar je naar moet kijken? Wij helpen je verder met acht tips.
Weet jij al waar je laptop aan moet voldoen?


1. Het besturingssysteem
Het besturingssysteem is het hoofdprogramma dat je laptop bestuurt. Je kunt kiezen uit vier besturingssystemen:
- Windows (van Microsoft)
- MacOS (van Apple)
- Chrome OS (van Google)
- Linux
Windows is het meest gebruikte besturingssysteem en vrijwel elke fabrikant biedt wel een laptop met Windows aan. Bij macOS ben je aangewezen op laptops (MacBooks) van Apple. Ben je bekend met producten van Apple, dan is dit een slimme keuze. Een van de nieuwste besturingssystemen is Chrome OS. Deze laptops worden Chromebooks genoemd en zijn met name geschikt voor studenten. Linux wordt niet vooraf geïnstalleerd, maar kun je met een beetje computerkennis zelf installeren op de meeste laptops. Als je een Linux-gebruiker bent, dan weet je over het algemeen zelf al heel goed waar je op moet letten bij het aanschaffen van een laptop.
2. Formaat
Een van de belangrijkste onderdelen van je laptop is het beeldscherm. Het schermformaat bepaalt de grootte van je laptop. Veel voorkomende maten van laptops zijn:
- Klein – 10.1″, 11.6″, 12.5″
- Middel – 13.3″, 14.0″, 15.6″
- Groot – 16” en 17.3″
Welk formaat je moet kiezen, is puur afhankelijk van je gebruikerssituatie en wensen.


3. Beeldschermresolutie
Naast het formaat van het beeldscherm is ook de resolutie belangrijk. De resolutie bepaalt hoe scherp alles op je beeldscherm wordt weergegeven. Er zijn wel vijftien verschillende resoluties, waarvan 1920 x 1080 (Full HD) de standaard en eigenlijk ook wel het minimum is. Hoe groter de resolutie, hoe scherper het beeld is.


4. Processor
Nog een belangrijk onderdeel van je laptop is de processor. Deze maakt alle berekeningen die gedaan moeten worden en is zo het hart van je laptop. Hoe sneller de processor, hoe sneller de laptop is. Voor laptops zijn er veel verschillende processoren te koop, voornamelijk van de merken Intel en AMD. De belangrijkste vraag die je in je zoektocht moet stellen is: waar ga je je laptop voor gebruiken? Je kunt daarbij deze indeling aanhouden:
Gebruikerssituatie | Soort processor |
Internetten, e-mailen & tekstverwerken | Elke processor |
Studie | AMD Ryzen 3, Intel Core i3 of hoger |
Foto’s bewerken | AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger |
Games spelen | AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger (en een afzonderlijke videokaart) |
Video's bewerken | AMD Ryzen 7, Intel Core i7 of hoger |
5. Videokaart
In vrijwel elke processor zit wel een videokaart, maar deze is niet krachtig genoeg als je bijvoorbeeld wilt gamen. Je hebt dan een dedicated videokaart nodig. Je kunt dan kiezen voor de merken AMD (met de Radeon-serie) of NVIDIA (met de GeForce-serie). Beide merken hebben een groot aanbod aan videokaarten. Op deze pagina leggen we je meer uit over videokaarten en het verschil tussen AMD en NVIDIA.


6. Werkgeheugen
Je laptop heeft snel werkgeheugen nodig om data tijdelijk op te slaan. Het heeft dus invloed op hoe snel je laptop werkt en je moet dus de juiste hoeveelheid werkgeheugen kiezen dat afhankelijk is van je gebruikerssituatie.
- 4 GB: Voor basistaken als internetten, tekstverwerking en films kijken
- 8 GB: Voor entry level gamen
- 16 GB: Voor zwaardere taken als midrange en high-end gamen, foto- en videobewerking
- 32 GB: Voor intensief gebruik


7. Met of zonder touchscreen?
Een laptop met touchscreen werkt zoals een smartphone of tablet. Je kunt met je vingers acties uitvoeren op het scherm en hebt geen muis meer nodig. Met een 2-in-1 laptop heb je zowel de voordelen van een laptop als een tablet. Zie je hier de meerwaarde niet van in, dan kun je kiezen voor een laptop zonder touchscreen.
8. Batterijduur
Stel jezelf de vraag hoe vaak je de laptop gaat gebruiken zonder stopcontact in de buurt. Als je de laptop meeneemt in de trein, naar school of werk, dan is een lange batterijduur prettig. Gebruik je de laptop voornamelijk thuis, dan hoef je je minder druk te maken om de batterijduur. Ben je benieuwd naar de batterijduur van onze laptops, dan staat dit aangegeven bij de specificaties.




Op zoek naar een laptop?
In ons assortiment kun je kiezen uit laptops in alle soorten en maten. Onze tip is om op een rijtje te zetten welke specificaties (formaat, resolutie, besturingssysteem) jouw voorkeur hebben en om vervolgens te filteren op deze specs. Daarnaast geven we je op deze pagina advies over laptops in specifieke gebruikerssituaties. Denk aan laptops voor studenten, gaming, videobewerking of voor op kantoor.