• azerty/check In-house assemblage
  • azerty/check Voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis*
  • azerty/check Eigen technische dienst
  • azerty/check We helpen je graag: 0572-328120

Hoe kies ik de juiste monitor?

Je bent op zoek naar een nieuwe monitor. Maar welke monitor past bij jouw gebruikssituatie? En waar moet je eigenlijk op letten? Wij geven je uitleg om de monitor te kiezen die het beste bij jou past.

monitoren advies headermonitoren advies header

Hoe groot moet je scherm zijn?

Bij de grootte van je scherm moet je met twee zaken rekening houden. Allereerst is het formaat belangrijk. Het formaat monitor wordt aangegeven met de diagonale lengte van het scherm en is uitgedrukt in 1″, dat gelijk staat aan 2,54 centimeter. De meest voorkomende formaten zijn 22″, 24″, 27″, 34″ en 49″. Hoe groot het formaat moet zijn, hangt af van de kijkafstand en waar je je monitor voor gaat gebruiken. Grofweg kun je deze indeling aanhouden voor het doeleinde:

  • 22″, 24″ en 27″: internetten, mailverwerking, tekstverwerking en zakelijk gebruik.
  • 27″, 34″ en 49″: bekijken van films, gamen en persoonlijk gebruik.

Ten tweede is de beeldverhouding belangrijk. Dit is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van het scherm. De meest voorkomende verhouding zijn 16:9, 21:9 en 32:9.

  • 16:9 - het meest gebruikte formaat in de markt. Typische resoluties zijn 1920 x 1080, 2560 x 1440 en 3840 x 2160 pixels.
  • 21:9 – het meest gebruikte formaat voor Ultrawide monitoren. De typische resoluties zijn 2560 x 1080 en 3440 x 1440 pixels.
  • 32:9 – het meest gebruikte voor de Super Ultrawide monitoren. De typische resoluties zijn 5120 x 1440 en 38840 x 1080 pixels.

Wat moet de resolutie van je scherm zijn?

De resolutie van een monitor is het aantal pixels dat een monitor tot zijn beschikking heeft om een beeld weer te geven. Hoe hoger de resolutie, des te scherper en duidelijker het beeld. Hieronder hebben we grofweg de meest voorkomende resoluties op een rij gezet en het doel ervan:

  • Full HD (1920 x 1080 pixels): internetten, mailverwerking, tekstverwerking, gamen en zakelijk gebruik.
  • (W)QHD (2560 x 1440 pixels): gamen, zakelijk gebruik, foto- en videobewerking, bekijken van films.
  • Ultra HD of 4K (3840 X 2160 pixels): diehard gamers, fanatieke filmkijkers en professionele foto- en videobewerkers.
  • Ultrawide (zoals 3440 x 1440 of 2560 x 1080): brede schermen waarop je kan multitasken en meerdere schermen kan openen.

Welk type paneel kies je?

Bij het kiezen van een monitor kom je verschillende paneeltypes tegen. Deze panelen geven het beeld weer en zijn dus het kernonderdeel van je beeldscherm. De 3 meest voorkomende paneeltypes voor monitoren zijn TN-, VA- en IPS-panelen. Zij hebben elk hun sterke en zwakke punten.

  • TN-panelen beschikken over lage responstijden en zijn dus ideaal voor gamers. Het grootste nadeel is dat ze een mindere kleurweergave en kijkhoek hebben.
  • VA-panelen beschikken over een hoge contrastverhouding waardoor de verschillen tussen donker en licht goed te zien zijn. Nadeel is de hogere reactietijd.
  • IPS-panelen beschikken over het hoogste kleurbereik en grote kijkhoeken. Nadeel is dat je door de hoge verversingssnelheden mogelijk sneller last hebt van vervelende effecten als ghosting en overshoot.
monitor paneel fotomonitor paneel foto

Speciaal voor gamers: Welke verversingssnelheid moet je kiezen?

Gamers opgelet! Een van de belangrijkste specs voor je monitor is de verversingssnelheid (ook wel bekend als refresh rate). Deze snelheid geeft aan hoeveel beelden je monitor weergeeft per seconde. Zo vervangt een monitor met een verversingssnelheid van 60 Hz het beeld 60 keer per seconde. Dus hoe hoger de verversingssnelheid, des te vloeiender de beelden zijn. De meest voorkomende verversingssnelheden zijn 60, 75, 144, 165 en 240 hertz. Er zijn sinds kort ook extreem snelle monitoren op de markt, met een verversingssnelheid van wel 360 of zelfs 380 hertz!

  • 60 en 75 Hz – Voor films en eenvoudige games.
  • 144 en 165 Hz – Voor gamers die shooters en racegames spelen.
  • 240 en 360 HZ - Voor diehard gamers.

Daarnaast timmert een nieuwe techniek hard aan weg. Veel gaming monitoren beschikken namelijk over een variabele refreshrate, namelijk AMD Freesync of Nvidia G-Sync. Deze technologieën synchroniseren de verversing van je monitor met het moment waarop je videokaart een nieuw beeld af heeft, waardoor stutters en tearing verleden tijd zijn. Meer hierover lees je op onze pagina over videokaarten.

Speciaal voor gamers: Welke reactietijd moet je kiezen?

Nog een specificatie die belangrijk is voor gamers. De reactietijd geeft aan hoe snel een pixel op je monitor van kleur kan veranderen. Hoe lager de reactietijd, des te sneller de pixels veranderen. De reactietijd wordt uitgedrukt in milliseconden. Ben je een diehard gamer dan is een reactietijd van 1 of 2 ms een absolute must.

gaming monitor reactietijd fotogaming monitor reactietijd foto

Nog meer zaken om op te letten

De belangrijkste specificaties hebben we nu benoemd, maar om je keuze nog ietsje moeilijker te maken, zijn er in specifieke situaties nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Check vooraf welke schermaansluiting je monitor moet hebben. Dit kan van HDMI (2.1, ideaal voor next-gen console gamers) tot DisplayPort tot USB-C gaan.
  • Wil je werken met meerdere schermen naast elkaar? Denk dan na over de randdikte van je monitor. Hoe dunner de schermdikte, des te fijner je kunt werken.
  • Ben je een creatieveling (zoals een content creator of een foto- of videobewerker) dan zijn de kleurdiepte, kleurruimte en pixeldichtheid van belang. Zoek dan naar een scherm die bijvoorbeeld een groot gedeelte van de DCI-P3 kleurruimte kan weergeven.

Hulp nodig bij je keuze?

Kom je er toch niet helemaal uit? Leg je vraag neer bij onze experts en zij helpen je op weg met de monitor die het beste past bij jouw situatie. Ben je op zoek naar een monitor van een bepaald merk? Wij leveren monitoren van tientallen vooraanstaande merken, zoals Acer, AOC, Asus, BenQ, Dell, Gigabyte, iiyama, Lenovo, LG, Philips en Samsung.

monitor resolutie fotomonitor resolutie foto
loader
Bezig met laden...