• azerty/check In-house assemblage
  • azerty/check Voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis*
  • azerty/check Eigen technische dienst
  • azerty/check Vragen? Stuur een appje

Hoe kies je een geschikte laptop voor jouw gaming-reis?

Laten we direct met de deur in huis vallen; De doorsnee gamer bestaat niet meer. In de 90’s en 00’s was de doorsnee gamer te vinden in de donkere kelder van het huis waar ergens in de hoek een lampje brandde, zodat er nog net voldoende licht in de ruimte was om dichtzakkende ogen te voorkomen. Tegenwoordig dient de gamesetup naadloos aan te sluiten op het leven van de gamer.

Natuurlijk bestaan er nog altijd gamers die als een echte Warlock (Die hard 4, 2007) bij hun ouders de volledige kelder hebben geclaimd. Daarnaast heb je ook de gamers met een strakke setup waarbij alle RGB-mogelijkheden aanwezig zijn in hun gameroom en waar alles perfect op elkaar is afgesteld. Zowel de apparatuur als de kleuren in de kamer.

De groep die we natuurlijk niet mogen vergeten zijn de gaming travelers. De gamers die overal waar ze zijn willen kunnen gamen. Of ze nou in de trein zitten, aan een LAN-party deelnemen, op een gameconventie zijn, of in hun eigen gameroom of slaapkamer thuis, alles moet mogelijk zijn op hetzelfde apparaat. De mogelijkheid om overal te kunnen gamen klinkt natuurlijk enorm gaaf, maar hoe kies je een geschikte laptop voor je gaming-reis?

MSI Gaming LaptopsMSI Gaming Laptops

Als gamer die zijn of haar setup mee wil nemen op reis, is het belangrijk om te weten wat je van je setup verwacht. Speel je voornamelijk lichtere games in de trein of met je vrienden en kijk je af en toe een film, of ga jij echt voor de high-end games op de hoogste settings die niet alleen enorm veel van je grafische kaart vragen, maar ook je batterij leegslurpen binnen enkele uren? Je keuze voor je gaminglaptop is daarom niet zomaar iets. 

Laptops voor entry-level games zijn de goedkopere gaminglaptops waarop je prima een game kan spelen zoals GTA V, Counterstrike of Fortnite, maar die moeite hebben met extreem zware games als Far Cry 6 en Final Fantasy XV. Daarnaast moet een gamelaptop een overzichtelijk beeldscherm hebben, maar ook weer niet te groot zijn om mee te nemen.

Entry-level gamers

Een 15.6” beeldscherm is perfect voor entry-level gamers. Combineer dit met werkgeheugen tussen de 8 en de 16 GB en een Core i3 of i5 processor van Intel of een Ryzen 3 of 5 processor van AMD en je bent al goed op weg. Ook qua opslagruimte heb je voor de entry-level games niet extreem veel nodig. Met 512 GB SSD opslag heb je al snel voldoende. De MSI GF63 11UC 453NL en de MSI GF63 11UC 455NL zijn twee goede voorbeelden als het gaat om entry-level gaminglaptops. Beide zijn ze voorzien van een 15.6” Full HD beeldscherm, 16 GB RAM, 512 GB opslagruimte en een NVIDIA GeForce RTX 3050 max-Q videokaart. Het verschil tussen deze laptops zit in de processor (i5 en i7).

MSI GF63 11UCMSI GF63 11UC
MSI Pulse 17 B13VGKMSI Pulse 17 B13VGK

Mid-level gamers

Voor de mid-level gamers is het belangrijk om een stap verder te gaan dan de entry-level gamer. Een groter beeldscherm is niet perse nodig. Wel is het fijn om een beeldscherm te hebben die je snelle handelingen bij kan houden. Kies daarom voor een refreshrate van 120 Hz of hoger. Om de frames per seconde op peil te houden is een sterkere videokaart ook van belang. Waar een entry-level laptop uitgerust is met een RTX 3050 of 3060 of de nieuwere RTX 4050 of 4060, gaat de mid-level gaminglaptop een stap verder naar de RTX 3070 of 3080 of de nieuwere RTX 4070 of 4080. Daarnaast is een mid-level laptop uitgerust met minimaal een Intel Core i7 of een AMD Ryzen 7. Hiermee kan je ook de wat zwaardere games spelen. De MSI Pulse 17 B13VGK is uitgerust met een 13e generatie Intel Core i7, 16 GB DDR5 geheugen, 1 TB SSD opslag en een 17.3” Full HD beeldscherm van 144 Hz. Tot slot heeft MSI deze laptop uitgerust met de nieuwe NVIDIA GeForce RTX 4070 videokaart.

High-level gamers

Voor de zwaardere games als Far Cry 6, Final Fantasy XV en Cyberpunk 2077 is het verstandig om een high-level gaminglaptop te gebruiken. Deze games zijn een stuk zwaarder en vragen meer van je RAM en je videokaart. Bovendien is een overzichtelijk beeldscherm ook aan te raden bij deze games. Bij een high-end gaminglaptop is het dan ook aan te raden om te kiezen voor een 17.3” beeldscherm met een resolutie van QHD of hoger. Om te zorgen dat je de zware games onbezorgd kan spelen en geen last krijgt van lag, mag een krachtige processor en voldoende RAM ook niet achterblijven. Een i9 processor van Intel of een Ryzen 9 processor van AMD zijn daarom aanbevolen. De hoeveelheid RAM van een high-level gaminglaptop begint bij 32 GB. De MSI Raider GE78HX 13VI is een uitstekende laptop voor de high-end gamers onder ons. Deze MSI Raider is voorzien van een 17.3” QHD+ beeldscherm met 240 Hz, een 13e generatie Intel Core i9 processor en 2 keer 32 GB RAM. Om te zorgen dat je met deze laptop de zwaarste games kan spelen heeft MSI deze laptop uitgerust met 4 TB SSD opslag en een GeForce RTX 4090 videokaart van NVIDIA. Zo draai je de zwaarste games zoals Cyberpunk 2077 en Far Cry 6 zonder moeite en zonder concessies.

MSI Raider GE78HX 13VIMSI Raider GE78HX 13VI

Let op

Let alleen wel op de batterijduur tijdens het gamen. Deze laptops zijn natuurlijk gebouwd om zware programma’s en games voor een lange tijd te draaien, maar je weet nooit zeker of de fabrikant rekening heeft gehouden met jouw uithoudingsvermogen op het gebied van gamen.

Benieuwd welke gaminglaptops nog meer beschikbaar zijn? Bekijk dan alle gaming laptops. Hier kan je filteren op al jouw eisen en wensen. Zo vind je eenvoudig en snel de beste gaminglaptop voor jou. 

loader
Bezig met laden...