Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. Zie voor meer informatie ons cookiebeleid.

Stöppelhaene

Het belangrijkste feest is Stöppelhaene, een Sallands oogstdankfeest en een oud gebruik dat in vroeger tijden werd gevierd aan het einde van de roggeoogst.

Na een periode van hard werken als het graan vanaf de akkers naar de boerderij was vervoerd, was het tijd om in kleine kring feest te vieren.

Het Stöppelhaenefeest wordt elk jaar in Raalte gevierd in de laatste week van augustus. Dankzij haar unieke activiteiten, folkloristische geschiedenis en betrokken vrijwilligers is het Sallandse Oogstfeest inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste, mooiste en leukste festivals van Oost-Nederland! Het feest tracht dus elk jaar opnieuw de oude oogstgebruiken levend te houden. Naast een groot oogstcorso gebeurt dat tijdens het oogstfeest waar oude tradities weer tot leven komen.

Ter gelegenheid van Stöppelhaene wordt elk jaar een inzameling gehouden ten behoeve van een agrarisch project in een ontwikkelingsland. Het symbolisch aanbieden van deze oogstgave aan de geestelijkheid vormt een van de hoogtepunten van het programma op donderdagmiddag. Gedurende vijf dagen viert Raalte feest met tal van activiteiten voor jong en oud.

Maar een feest is geen feest zonder artiesten en vermaak. Het volledige programma en artiestenlijst liegt er niet om, gezien de namen als Guus Meeuwis, DJ D-Lirious, DJ Patrick Kicken, Ronnie Ruysdael, Bas Bolink (van eigen bodem) and many more.

Een absolute must is het Bloazersfestival op zaterdagmiddag, waarbij twaalf dweilorkesten voor een feestelijke sfeer in het centrum van Raalte zorgen.