• azerty/check In-house assemblage
  • azerty/check Voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis*
  • azerty/check Eigen technische dienst
  • azerty/check Vragen? Stuur een appje

Windows licentie

Op je computer is een ESD-licentie van Windows geïnstalleerd. De ESD-licentie is de digitale opvolger van de softwarelicentie die voorheen op een cd-rom of DVD geleverd werd. De sleutel van deze licentie is opgeslagen in de BIOS van je moederbord en staat dus niet meer op een sticker.

Windows licentieWindows licentie

Veel gestelde vragen over de Windows-licentie

Heb je een vraag over de licentie? Hieronder vind je de meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoord.

Hoe weet ik of ik een geldige licentie heb?

Zit op de achterzijde van je computer een sticker met het Windows-logo en een holografisch kenmerk? Dan zit er een ESD-licentie in je moederbord-BIOS. Deze sticker wordt namelijk alleen aan vertrouwde Microsoft-partners die met geldige ESD-licenties werken. Meer informatie over het controleren van de echtheid van je licentie vind je op deze pagina van Microsoft.

 

Waar vind ik mijn licentiesleutel?

Voorheen stond de licentiesleutel op een stickertje op de computerkast, maar tegenwoordig is de licentiesleutel op een andere plek opgeslagen. De sleutel zit namelijk in de BIOS van je moederbord, in de ACPI-tabel om precies te zijn. Hierdoor kan de licentie niet overgezet worden naar een andere computer en wordt misbruik voorkomen.

 

Hoe kan ik Windows opnieuw installeren?

Een ESD-licentie wordt zonder installatiemedia, zoals een DVD, geleverd. Maar met een lege USB-stick kan je zonder moeite je eigen installatiemedium maken voor een herinstallatie van Windows. Het voordeel hiervan is dat je altijd de meest recente versie van Windows downloadt. Voor meer informatie en het Microsoft hulpprogramma kan je terecht op deze pagina.

 

Kan ik onderdelen uitbreiden?

Dat kan zeker. Je bent vrij om onderdelen toe te voegen of te vervangen. Hierbij is het alleen belangrijk om te onthouden dat de Windows licentie in je moederbord BIOS zit. Vervang je het moederbord dan ben je de licentie ook kwijt. Alle andere onderdelen zoals videokaart, processor of opslag kan je zonder problemen vervangen. Meer info vind je op deze pagina van Microsoft.

 

Wat als ik mijn BIOS naar een nieuwe versie wil flashen?

Je kan zonder problemen je BIOS upgrade naar een nieuwe versie. De Windows ESD-licentiesleutel staat namelijk in een gereserveerd stukje geheugen in je BIOS-chip. Deze wordt bij een upgrade niet overschreven.


Mijn moederbord is stuk, wat nu?

Als er een defect is opgetreden, dan helpen wij je uiteraard verder. Je kan dan een melding doen bij onze serviceafdeling. Wij zorgen dat je computer snel gerepareerd wordt. Bij een defect moederbord zorgen we ook dat je licentie weer netjes op het nieuwe moederbord terechtkomt. Meer informatie over onze service staat op deze pagina.

Windows 11 logoWindows 11 logo
loader
Bezig met laden...