Intel
Intel is vooral bekend van de processoren die zij uitbrengen, maar ook de chipsets voor de bijbehorende moederborden komen uit de stal van Intel. Daarnaast kun je ook voor een razendsnelle SSD bij dit merk terecht.

Intel is vooral bekend van de processoren die zij uitbrengen, maar ook de chipsets voor de bijbehorende moederborden komen uit de stal van Intel. Daarnaast kun je ook voor een razendsnelle SSD bij dit merk terecht.
Intel geschiedenis
Intel Corporation is in 1968 opgericht door Robert Noyce en Gordon Moore*. De bedrijfsnaam is afgeleid van INTegrated ELectronics, wat dus is afgekort tot Intel.
De eerste microprocessor die het Amerikaanse bedrijf uitbracht was de Intel 4004, maar het grote succes begon met de 8086 processor uit 1978. Deze chip werd vanaf 1981 gebruikt in de allereerste personal computer van IBM, en bleek een groot succes. Later in de jaren ’80 volgden de 80286, 80386 en 80486 processors.
Inmiddels kwamen concurrenten ook uit met eigen pc processors, die ze ook ‘386’ en ‘486’ noemden. In 1993 introduceerde men de Intel Pentium processor: de eerste CPU met een eigen naam. Volgens Amerikaanse wetgeving kunnen cijferreeksen niet worden geclaimd, maar een naam uiteraard wel. Het bekende “Intel Inside” logo dateert ook uit die tijd.
De Wet van Moore
Gordon Moore
In 1965 voorspelde Gordon Moore dat het aantal componenten in Integrated Circuits (oftewel IC’s) het volgende decennium jaarlijks zou verdubbelen. Hij voorzag ook ongelooflijke toepassingen voor dit soort IC’s, zoals gebruik in huis (pc’s), in auto’s en zelfs in telefoons. In 1975 stelde Moore zijn schatting bij door de verdubbelling van het aantal IC’s elke 2 jaar te schatten.
In de jaren die volgden bracht Intel de Pentium II, Pentium III en Pentium 4 uit. De kloksnelheden stegen, maar daarmee ook het energieverbruik van de processors. De Intel Core serie processors die in 2006 werden geintroduceerd hadden niet alleen een lager energieverbruik, ook was de Core 2 de eerste Intel processor voor consumenten die meer dan 1 rekenkern aan boord had.
Gordon Moore heeft zijn voorspelling nooit zelf een ‘wet’ genoemd - Soms wordt gesteld dat de ‘Wet van Moore’ voorspelt dat elke 18 maanden de processorkracht verdubbelt.
De meest recente radicale vernieuwing die Intel heeft doorgevoerd in hun processorarchitectuur was de introductie van de nog steeds gebruikte Intel Core i-serie processors, zoals de Core i3, i5 en i7. Aanvankelijk waren dit processors met 2 tot 4 rekenkernen (oftewel cores), al dan niet met Hyper-Threading*. In de loop van de jaren is dit aantal cores flink gestegen, en samen met de toenemende klokfrequenties.
Door continue verbeteringen in het productieprocédé zijn de prestaties enorm toegenomen, terwijl het energieverbruik binnen de perken is gehouden.
Hyper-Threading
Hyper-Threading is een door Intel ontwikkelde technologie, waarbij een enkele rekenkern in een processor zich naar het besturingssysteem voordoet als twee cores. Hierdoor kunnen de cores efficiënter gebruikt worden, wat weer meer prestaties oplevert.