• azerty/check In-house assemblage
  • azerty/check Voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis*
  • azerty/check Eigen technische dienst
  • azerty/check We helpen je graag: 0572-328120

Processoren

Op zoek naar een processor? Azerty verkoopt alle populaire processoren voor een scherpe prijs. Veel processoren kunnen we direct uit eigen voorraad leveren. Bij Azerty geldt dan vandaag besteld, volgende werkdag in huis - ook in het weekend. Hulp nodig met het kiezen van een processor?

Er zijn 281 resultaten gevonden

73-96 van 281 resultaten

Er zijn 281 resultaten gevonden

73-96 van 281 resultaten

Processoren kopen bij Azerty

De CPU (Central Processing Unit, oftewel processor) is het hart van je computer: hij voert alle berekeningen uit die ervoor zorgen dat je pc kan functioneren. Voor veel taken, zoals gaming en contentcreatie, is een snelle processor essentieel. Let er bij de aanschaf van een processor op dat je moederbord over de juiste socket beschikt. Voor optimale prestaties raden we een goede processorkoeler aan.

Net als in de markt voor videokaarten zijn er op de processormarkt slechts twee fabrikanten actief: bij processors zijn dat AMD en Intel. In de afgelopen jaren zie je dat AMD een grote slag geslagen heeft met zijn Ryzen processoren tegen Intel. Zeker als je kijkt naar de specificaties op papier zie je dat de AMD processor bovenaan staat. Toch zijn er zeker nog genoeg redenen om voor een Intel CPU te kiezen.

AMD Ryzen processorAMD Ryzen processor

AMD

  Mainstream Workstation & Server
Serie Ryzen 7000 Threadripper, Epyc
Socket AM5 TR4, TRX4 & SP3
Geïntegreerde CPU Ja -
Aantal cores 6-16 8-64
Geheugen Dual-channel Quad-channel

Intel

  Mainstream Workstation & Server
Serie Core i3 / i5 / i7 / i9 Core i7, i9, Xeon
Socket 1200 en 1700 2066 & 3647
Geïntegreerde CPU Ja (m.u.v. 'F') -
Aantal cores 4-10 4-28
Geheugen Dual-channel Dual-, Quad-, Hexa- channel

Processoren prestaties

Cores

De processor bepaalt voor een grootste deel hoe snel je computer werkt en aanvoelt. AMD en Intel gebruiken ieder een eigen processor-architectuur. Je ziet hierbij dat elk platform zich kenmerkt aan unieke specificaties en kenmerken. Hieronder leggen we de belangrijkste kenmerken uit.

Threads

Een thread is een virtuele versie van een CPU-core. De meeste moderne processors creëren deze extra threads met behulp van SMT (AMD) of Hyper-threading (Intel). Dit zijn technieken die het aantal threads verdubbelen. Je besturingsysteem ziet hiermee twee keer zoveel threads (virtuele cores) en geeft zo nog een extra boost aan de multi-core prestaties.

Kloksnelheid

De kloksnelheid, ook wel frequentie wordt opgegeven in gigahertz (GHz), en is een maat voor de hoeveelheid berekeningen die elke core per seconde kan uitvoeren. Elke CPU heeft een standaard kloksnelheid, maar veel processoren hebben ook nog een turbomodus. Deze zorgt ervoor dat de kloksnelheid nog verder verhoogd kan worden. Al gebeurt dit alleen als er veel van de processor wordt gevraagd en de temperatuur dit toelaat.

TDP

Het TDP (Thermal Design Power) is een gegeven wattage dat is vastgesteld door de fabrikant. Het TDP geeft een indicatie hoeveel stroom de standaard CPU gebruikt onder lading. Ook geeft ditzelfde een goede indicatie over de hoeveelheid koeling die nodig is om de CPU te koelen. Let wel op dat het standaard gegeven TDP niet meer van toepassing is als je gaat overklokken, daarover later meer.

Cache

De informatie die de processor nodig heeft haalt hij doorgaans uit het geheugen (RAM). Nu haalt het intern geheugen doorgaans snelheden van vele tientallen gigabytes per seconde, maar op microniveau is de toegangstijd nog altijd enorm. Daarom zitten er in de processor diverse buffers, in de vorm van zeer kleine stukjes supersnel geheugen. Dit geheugen wordt cache (spreek uit: kesj) genoemd. Een moderne CPU bevat L1, L2 en L3 cache. L1 heeft de laagste latency, maar is ook de kleinste van de drie caches. Een processor met meer cache is doorgaans sneller.

Geheugenkanalen

Geheugenkanalen geven aan hoeveel RAM-sticks de CPU ondersteund en met hoeveel hij het beste werkt. Zo heb je dual-, quad en hexa-channel geheugenkanalen. Dit houdt in dat je bij een dual-channel het beste kan kiezen voor 2 RAM-sticks, bij quad voor 4 en bij hexa voor 6 modules.

Azerty bios updateAzerty bios update

BIOS-Update

Vaak koop je een processor samen met een moederbord. Soms zie je dat oudere moederborden nieuwere generatie processoren ondersteunen, maar niet altijd out-of-the-box. Op dat moment is een BIOS-update noodzakelijk om het te laten werken. Deze update is meestal alleen mogelijk met behulp van een oudere CPU.

Voor € 12,50 doet Azerty dat voor je, en installeren we ook alvast je eigen CPU, zodat er geen kans is op schade aan de socket.

AMD VS Intel

Op dit moment biedt AMD één mainstream platform, waarbij Intel er momenteel drie kent. Bij AMD is dit de socket AM4 en bij Intel de LGA 1151 v2, LGA 1200 en LGA 1700 sockets. Voor workstations en servers kennen zij andere sockets: de TR4 & SP3 bij AMD en LGA 2066 & LGA 3647 aan Intel zijn zijde. De mainstream sockets zijn veruit het populairst en dekken zowel het instap als performance segment.

Ben je een gebruiker die voornamelijk games speelt? Dan is een processor op basis van AMD's AM5 of Intels LGA 1700 de beste keus. Intel heeft hogere kloksnelheden, waar games van profiteren. AMD is weer energiezuiniger, waardoor de processor minder warm wordt, en je dus kunt besparen op de koeling. AMD heeft ook processoren met AMD's 3D V-cache, die geoptimaliseerd zijn voor gaming.

Speel je maar af en toe een game, en gebruik je je pc voornamelijk voor het gebruik van CPU intensieve taken, zoals foto-video-editing, code-compileren, 3D-ontwerp en meer? Dan kan je beter kiezen voor het AM5 platform van AMD, omdat een AMD CPU een betere prijs tot performance per core levert.

Voor de veeleisende gebruikers, zoals full-time videobewerkers, content creators, animators, en 3D ontwerpers ligt er een andere keuze op de tafel. Zij kunnen het beste kiezen voor een workstation platform van Intel of AMD. Hierbij kom je uit bij AMD zijn TR4 of TRX4 platform en Intel zijn 2066 en 3647 platform. Deze platformen bieden meerdere voordelen ten opzichte van de mainstream platformen. Denk hierbij aan ondersteuning voor meer cores, geheugen en PCIe lanes.

De meeste gamers installeren naar verwachting een losse videokaart, maar voor andere gebruiksdoelen is dat lang niet altijd noodzakelijk. Zowel AMD als Intel hebben processors met een geïntegreerde videochip. Bij AMD's Ryzen 5000-serie herken je die aan het achtervoegsel G, Ryzen 7000-serie processoren beschikken allemaal over een geïntegreerde  videochip. Ook Intel processoren hebben allemaal een geïntegreerde videochip. (behalve modellen die eindigen op F).

Intel Core i7 processorIntel Core i7 processor
processor overklokkenprocessor overklokken

Overklokken

Alle AMD Ryzen-processors en Intel-CPU's met het achtervoegsel K (bijvoorbeeld de Core i9 10900K) bieden ondersteuning voor overklokken. Wat betekent dat je ze op een hogere kloksnelheid kan instellen dan out-of-the-box het geval is. Wie het maximale uit zijn processor wil persen, kan met dit type processoren vrijuit aan de slag. Toch is overklokken misschien niet het beste idee voor de onervaren pc-bouwer of voor mensen voor wie stabiliteit erg belangrijk is.

Let er overigens wel op dat sommige overklokbare processors zonder koeler in de doos geleverd worden. De CPU-fabrikanten gaan ervan uit dat kopers van dergelijke modellen sowieso in een betere losse koeler zullen investeren. Dit is onder meer het geval bij de Intel K-modellen en alle Ryzen Threadripper-CPU-s van AMD.

MEER INFO

Alle CPU’s bij Azerty

Azerty levert alle processors van AMD en Intel. Via de knoppen hieronder ga je rechtstreeks naar de CPU's met de populairste sockets van dit moment.

AMD

AM4
TR4
sTRX4

Intel

Socket 1151v2
Socket 1200
Socket 2066
Socket 3647
Socket 1700
Intel en AMD processorIntel en AMD processor
loader
Bezig met laden...